1600 PMP mock questions 1400 CAPM mock questions 800 SCJP 6 mock questions 600 OCAJP 7 mock questions 590 OCPJP 7 mock questions 556 SCWCD 5 mock questions 500 OCEJWCD 6 mock questions pdfDownload (java,struts, hibernet etc)
Java online test
JSP online test
ORACLE online test
Hibernate online test
Servlet online test
Struts online test
EJB online test
C online test
C++ online test
Aptitude online test

TCS Aptitude Paper Questions with Answers

VERBAL SECTION

Directions for questions 1-15:Find the synonyms of the following words
1. Merry
Ans. Gay,Happy
2. Alienate
Ans. Estrange
3. Solicit
Ans. To request
4.Heap
Ans. To pile
5.Cargo
Ans. Freight
6.Momentary
Ans. Transient
7. Volume
Ans.Quantity
8.Veer
Ans.Diverge
9.Dispel
Ans.Dissipate
10.Admonish
Ans.Cautious
11.Meager
Ans.Scanty
12.Latitude
Ans.Scope
13.Latent
Ans.Potential
14.Covet
Ans.Crave
15.Discretion
Ans. Prudence


QUANTITATIVE SECTION

1. If two pencils cost 8 cents, then how much do 5 pencils cost?
Ans. 20 cents

2. Some work is done by two people in 24 minutes. One of them can do this work alone in 40
minutes. How much time does the second person take to do the same work ?
Ans. 60 minutes

3. A car is filled with four and half gallons of fuel for a round trip. If the amount of fuel taken while
going is 1/4 more than the amount taken for coming, what is the amount of fuel consumed while
coming back?
Ans.2 gallons

4. The lowest temperature in the night in a city A is 1/3 more than 1/2 the highest during the day.
Sum of the lowest temperature and the highest temperature is 100 degrees. Then what is the low
temp?
Ans.40 degrees

5. Javagal, who decided to go to weakened trip should not exceed 8 hours driving in a day. The
average speed of forward journey is 40 miles/hr.Due to traffic on Sundays, the return journey's
average speed is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?
a) 120 miles
b) between 120 and 140 miles
c) 160 miles
Ans. 120 miles

6. A salesperson by mistake multiplied a number and got the answer as 3, instead of dividing the
number by 3.What is the answer he should have actually got?
Ans. 3

7. A building with height D shadow upto G. What is the height of a neighboring building with a
shadow of C feet.
Ans. (C*D)/G

8. A person was fined for exceeding the speed limit by 10 mph. Another person was also fined for
exceeding the same speed limit by twice the same. If the second person was traveling at a speed of
35 mph, find the speed limit.
Ans. 15 mph

9. A bus started from bus stand at 8.00am, and after staying for 30 minutes at a destination, it
returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus
is 18mph. During the return journey bus travels with 50% faster speed. At what time does it return to
the bus stand?
Ans. 11.00am

10. In a mixture, R is 2 parts and S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much of
R is to be added?
Ans.One part of R

11. Wind flows 160 miles in 330 min, for traveling 80 miles how much time does it require?
Ans. 2 hrs 45 mins

12. With a 4/5 full tank a vehicle can travel 12 miles, how far can it travel with a 1/3 full tank
Ans. 5 miles

13. There are two trees in a lawn. One grows at a rate 3/5 of the other in 4 years. If the total growth
of trees is 8 ft. What is the height of the smaller tree after 2 years
Ans. 1 1/2 feet

14. Refer to the figure below. A ship started from P and moves at a speed of I miles per hour and another ship starts from L and moving with H miles per hour simultaneously. Where do the two ships meet?
||---g---||---h---||---i---||---j---||---k---||---l---||
PG H I J K L are the various stops in between denoted by || . The values g, h, i, j, k, l denote the distance between the ports.
Ans. Between I and J, closer to J

15. If A is traveling at 72 km per hour on a highway. B is traveling at a speed of 25 meters per second on a highway. What is the difference in their speeds in m/sec.
Ans. 1 m/sec



CRITICAL REASONING SECTION

The critical reasoning section consists of some passages followed by 4 to 7 questions per passage. The questions are such that they require ability to read fast and comprehend. The questions asked in this section have three choices TRUE, FALSE, CAN'T SAY. Some examples of questions are given below. Please note that these passages are not the exact passages asked. The passages used a good deal of difficult words which have been removed in this reproduction. Also the passages appearing in the actual paper are much lengthier.
Directions: Answer the questions given below the passage or statement as true, false or can't say.

PASSAGE A: My father has no brothers. He has three sisters who has two Childs each.
Answer 1-5 based on the passage A

1.My grandfather has two sons .
Ans. False

2. Three of my aunts have two sons
Ans. Can't say

3. My father is only child to his father
Ans. False

4. I have six cousins from my mother side
Ans. Can't say

5. I have one uncle
Ans. Can't say (uncle can be from the mother's side as well)



PASSAGE B: Ether injected into gallablader to dissolve cholesterol based gallstones. This type one day treatment is enough for gallstones not for calcium stones. This method is alternative to surgery for millions of people who are suffering from this disease.
Answer questions 6-9 based on passage B

6.Calcium stones can be cured in one day
Ans. False

7. Hundreds of people contains calcium stones
Ans. Can't say

8. Surgery is the only treatment to calcium stones
Ans. True

9. Ether will be injected into the gallbladder to cure the cholesterol based gall stones
Ans. True


PASSAGE C: Hacking is illegal entry into another computer. This happens mostly because of lack of knowledge of computer networking. With networks one machine can access to another machine. Hacking go about without knowing that each network is accredited to use network facility.
Answer questions 10-12 based on passage B

10. Hackers never break the code of the company which they work for
Ans. Can't say

11. Hacking is the only vulnerability of the computers for the usage of the data
Ans. False

12.Hacking is done mostly due to the lack of computer knowledge
Ans. true


PASSAGE C: Alphine tunnels are closed tunnels. In the past 30 yrs not even a single accident has been recorded for there is one accident in the rail road system. Even in case of a fire accident it is possible to shift the passengers into adjacent wagons and even the live fire can be detected and extinguished with in the duration of 30 min.
Answer questions 13-16 based on passage C

13. No accident can occur in the closed tunnels
Ans. True

14. Fire is allowed to live for 30 min
Ans. False

16. All the care that travel in the tunnels will be carried by rail shutters.
Ans.True


PASSAGE D: In the past helicopters were forced to ground or crash because of the formation of the ice on the rotors and engines. A new electronic device has been developed which can detect the water content in the atmosphere and warns the pilot if the temperature is below freezing temperature about the formation of the ice on the rotors and wings.
Answer questions 17-20 based on passage D

17.The electronic device can avoid formation of the ice on the wings
Ans.False

18. There will be the malfunction of rotor & engine because of formation of ice
Ans.True

19. The helicopters were to be crashed or grounded
Ans.True

20. There is only one device that warn about the formation of ice
Ans.True


PASSAGE E: In the survey conducted in Mumbai out of 63 newly married house wives not a single house wife felt that the husbands should take equal part in the household work as they felt they loose their power over their husbands. Inspite of their careers they opt to do the kitchen work themselves after coming back to home. the wives get half as much leisure time as the husbands get at the week ends.
Answer questions 21-23 based on passage E

21.Housewives want the husbands to take part equally in the household
Ans.False

22. Wives have half as much leisure time as the husbands have
Ans. False

23. 39% of the men will work equally in the house in cleaning and washing
Ans. False


PASSAGE F: Copernicus is the intelligent. In the days of Copernicus the transport and technology development was less & it took place weeks to communicate a message at that time, wherein we can send it through satellite with in no time. Even with this fast developments it has become difficult to understand each other.

Answer questions 24-27 based on passage F
24. People were not intelligent during Copernicus days
Ans.False

25. Transport facilities are very much improved in now a days
Ans.Can't say

26. Even with the fast developments of the technology we can't live happily.
Ans. Can't say

27. We can understand the people very much with the development of communication
Ans. False.


PASSAGE G: Senior managers warned the workers that because of the introductory of Japanese industry in the car market. There is the threat to the workers. They also said that there will be the reduction in the purchase of the sales of car in public. the interest rates of the car will be increased with the loss in demand.
Answer questions 28-31 based on passage G

28. Japanese workers are taking over the jobs of Indian industry.
Ans.False

29.Managers said car interests will go down after seeing the raise in interest rates.
Ans.True

30. Japanese investments are ceasing to end in the car industry.
Ans. False

31. People are very interested to buy the cars.
Ans.False


PASSAGE H: In the totalitariturican days, the words have very much devalued. In the present day, they are becoming domestic that is the words will be much more devalued. In that days, the words will be very much effected in political area. but at present, the words came very cheap .We can say they come free at cost.
Answer questions 32-34 based on passage H

32.Totalitarian society words are devalued.
Ans.False

33. Totalitarians will have to come much about words
Ans.True

34. The art totalitatian society the words are used for the political speeches.
Ans. False


PASSAGE I: There should be copyright for all arts. The reele has came that all the arts has come under one copy right society, they were use the money that come from the arts for the developments There may be a lot of money will come from the Tagore works. We have to ask the benifiters from Tagore work to help for the development of his works.
Answer questions 35-39 based on passage I

35. Tagore works are came under this copy right rule.
Ans. False

36. People are free to go to the public because of the copy right rule.
Ans.Can't say

38. People gives to theater and collect the money for development.
Ans.Can't say

39. We have ask the Tagore resedents to help for the developments of art.
Ans.Can't say



PYSCHOMETERIC TEST
You don't need to fret much about this test. This test consists of 150 questions and is just a psychology test which should be answered confidently and doesn't require any preparation. One must try being consistent while answering as the same questions are repeatedly asked in different forms Also one must answer all questions. Questions are of yes, no or can't say kind.

1. Will you be interested in social activities.
2. While going upstairs do you move two steps at a time.
3. Can you make friends with people of the same sex or with opposite sex also
4. Your friends consider you as a leader in your group
5. People think that your'e serious minded.
6. There are times you feel dull without any reason.
7. You host several parties
8. When relatives come to your house do you entertain them.
9. You can work for long hours without tiredness
10. In your company you want to lead the organization.

Online Practice Test

Java online test
JSP online test
ORACLE online test
Hibernate online test
Servlet online test
Struts online test
EJB online test
C online test
C++ online test
Aptitude online test

The information you are posting should be related to java and ORACLE technology. Not political.