1600 PMP mock questions 1400 CAPM mock questions 800 SCJP 6 mock questions 600 OCAJP 7 mock questions 590 OCPJP 7 mock questions 556 SCWCD 5 mock questions 500 OCEJWCD 6 mock questions pdfDownload (java,struts, hibernet etc)

ORACLE Tutorials

Oracle DBA multiple choice Questions with Answers

Oracle DBA Questions

1. SNAPSHOT is used for [DBA]
a. Synonym, b. Table space, c System server, d Dynamic data replication

Ans : D

2. We can create SNAPSHOTLOG for[DBA]
a. Simple snapshots, b. Complex snapshots, c. Both A & B, d Neither A nor B
Ans : A
3. Transactions per rollback segment is derived from[DBA]
a. Db_Block_Buffers, b. Processes, c. Shared_Pool_Size, d. None of the above

Ans : B

4. ENQUEUE resources parameter information is derived from[DBA]
a. Processes or DDL_LOCKS and DML_LOCKS, b. LOG_BUFFER,
c. DB__BLOCK_SIZE..

Ans : A

5. LGWR process writes information into
a Database files, b Control files, c Redolog files, d All the above.

Ans : C

6. SET TRANSACTION USE ROLLBACK SEGMENT is used to create user
objects in a particular Tablespace
a True, b False
Ans : False

7. Databases overall structure is maintained in a file called
a Redolog file, b Data file, c Control file, d All of the above.

Ans : C

8. These following parameters are optional in init.ora parameter file DB_BLOCK_SIZE, PROCESSES
a True, b False
Ans : False

9. Constraints cannot be exported through EXPORT command
a True, b False
Ans : False

10. It is very difficult to grant and manage common privileges needed by different groups of database users
using the roles
a True, b False
Ans : False

11. What is difference between a DIALOG WINDOW and a DOCUMENT WINDOW regarding
moving the window with respect to the application window
a Both windows behave the same way as far as moving the window is concerned.
b A document window can be moved outside the application window while a dialog window
cannot be moved
c A dialog window can be moved outside the application window while a document window
cannot be moved

Ans : C

12 . What is the difference between a MESSAGEBOX and an ALERT
a A messagebox can be used only by the system and cannot be used in user application while an
alert can be used in user application also.
b A alert can be used only by the system and cannot be use din user application while an messagebox
can be used in user application also.
c An alert requires an response from the userwhile a messagebox just flashes a message
and only requires an acknowledment from the user
d An message box requires an response from the userwhile a alert just flashes a message an only
requires an acknowledment from the user

Ans : C

13. Which of the following is not an reason for the fact that most of the processing is done at the server ?

a To reduce network traffic. b For application sharing, c To implement business rules centrally,
d None of the above

Ans : D

14. Can a DIALOG WINDOW have scroll bar attached to it ?

a Yes, b No
Ans : B

15. Which of the following is not an advantage of GUI systems ?

a. Intuitive and easy to use., b. GUI?s can display multiple applications in multiple windows
c. GUI?s provide more user interface objects for a developer d. None of the above

Ans

16. What is the difference between a LIST BOX and a COMBO BOX ?

a In the list box, the user is restricted to selecting a value from a list but in a combo box the user can
type in value which is not in the list
b A list box is a data entry area while a combo box can be used only for control purposes
c In a combo box, the user is restricted to selecting a value from a list but in a list box the
user can type in a value which is not in the list
d None of the above

Ans : A

17. In a CLIENT/SERVER environment , which of the following would not be done at the client ?

a User interface part, b Data validation at entry line,
c Responding to user events,
d None of the above

Ans : D

18. Why is it better to use an INTEGRITY CONSTRAINT to validate data in a table than to use a STORED
PROCEDURE ?

a Because an integrity constraint is automatically checked while data is inserted into or updated in a table
while a stored procedure has to be specifically invoked
b Because the stored procedure occupies more space in the database than a integrity constraint definition
c Because a stored procedure creates more network traffic than a integrity constraint definition

Ans : A

19. Which of the following is not an advantage of a client/server model ?

a. A client/server model allows centralised control of data and centralised implementation of business rules.
b A client/server model increases developer;s productivity
c A client/server model is suitable for all applications
d None of the above.

Ans : C

20. What does DLL stands for ?

a Dynamic Language Library
b Dynamic Link Library
c Dynamic Load Library
d None of the above

Ans : B

21. POST-BLOCK trigger is a
a Navigational trigger
b Key trigger
c Transactional trigger
d None of the above

Ans : A

22. The system variable that records the select statement that SQL * FORMS most recently used
to populate a block is
a SYSTEM.LAST_RECORD
b SYSTEM.CURSOR_RECORD
c SYSTEM.CURSOR_FIELD
d SYSTEM.LAST_QUERY

Ans : D

23. Which of the following is TRUE for the ENFORCE KEY field
a ENFORCE KEY field characterstic indicates the source of the value that SQL*FORMS uses
to populate the field
b A field with the ENFORCE KEY characterstic should have the INPUT ALLOWED
charaterstic turned off
a Only 1 is TRUE
b Only 2 is TRUE
c Both 1 and 2 are TRUE
d Both 1 and 2 are FALSE

Ans : A

24. What is the maximum size of the page ?

a Characters wide & 265 characters length
b Characters wide & 265 characters length
c Characters wide & 80 characters length
d None of the above

Ans : B

25. A FORM is madeup of which of the following objects
a block, fields only,
b blocks, fields, pages only,
c blocks, fields, pages, triggers and form level procedures,
d Only blocks.

Ans : C

26. For the following statements which is true
1 Page is an object owned by a form
2 Pages are a collection of display information such as constant text and graphics.
a Only 1 is TRUE
b Only 2 is TRUE
c Both 1 & 2 are TRUE
d Both are FALSE

Ans : B

27. The packaged procedure that makes data in form permanent in the Database is
a Post
b Post form
c Commit form
d None of the above

Ans : C

28. Which of the following is TRUE for the SYSTEM VARIABLE $$date$$
a Can be assigned to a global variable
b Can be assigned to any field only during design time
c Can be assigned to any variable or field during run time
d None of the above

Ans : B

9. Which of the following packaged procedure is UNRESTRICTED ?

a CALL_INPUT, b CLEAR_BLOCK, c EXECUTE_QUERY, d USER_EXIT

Ans : D

30. Identify the RESTRICTED packaged procedure from the following
a USER_EXIT, b MESSAGE, c BREAK, d EXIT_FORM

Ans : D

31. What is SQL*FORMS
a SQL*FORMS is a 4GL tool for developing & executing Oracle based interactive applications.
b SQL*FORMS is a 3GL tool for connecting to the Database.
c SQL*FORMS is a reporting tool
d None of the above.

Ans : A

32. Name the two files that are created when you generate a form using Forms 3.0
a FMB & FMX, b FMR & FDX, c INP & FRM, d None of the above

Ans : C

33. What is a trigger
a A piece of logic written in PL/SQL
b Executed at the arrival of a SQL*FORMS event
c Both A & B
d None of the above

Ans : C

34. Which of the folowing is TRUE for a ERASE packaged procedure
1 ERASE removes an indicated Global variable & releases the memory associated with it
2 ERASE is used to remove a field from a page
1 Only 1 is TRUE
2 Only 2 is TRUE
3 Both 1 & 2 are TRUE
4 Both 1 & 2 are FALSE

Ans : 1

35. All datafiles related to a Tablespace are removed when the Tablespace is dropped
a TRUE
b FALSE

Ans : B

36. Size of Tablespace can be increased by
a Increasing the size of one of the Datafiles
b Adding one or more Datafiles
c Cannot be increased
d None of the above

Ans : B

37 . Multiple Tablespaces can share a single datafile
a TRUE
b FALSE

Ans : B

38 . A set of Dictionary tables are created
a Once for the Entire Database
b Every time a user is created
c Every time a Tablespace is created
d None of the above

Ans : A

39. Datadictionary can span across multiple Tablespaces
a TRUE
b FALSE

Ans : B

40. What is a DATABLOCK
a Set of Extents
b Set of Segments
c Smallest Database storage unit
d None of the above

Ans : C

41. Can an Integrity Constraint be enforced on a table if some existing table data does not satisfy the constraint
a Yes
b No

Ans : B

42. A column defined as PRIMARY KEY can have NULL?s
a TRUE
b FALSE

Ans : B

43. A Transaction ends
a Only when it is Committed
b Only when it is Rolledback
c When it is Committed or Rolledback
d None of the above

Ans : C

44. A Database Procedure is stored in the Database
a In compiled form
b As source code
c Both A & B
d Not stored

Ans : C

45. A database trigger doesnot apply to data loaded before the definition of the trigger
a TRUE
b FALSE

Ans : A

46. Dedicated server configuration is
a One server process - Many user processes
b Many server processes - One user process
c One server process - One user process
d Many server processes - Many user processes

Ans : C

47. Which of the following does not affect the size of the SGA
a Database buffer
b Redolog buffer
c Stored procedure
d Shared pool

Ans : C

48. What does a COMMIT statement do to a CURSOR
a Open the Cursor
b Fetch the Cursor
c Close the Cursor
d None of the above

Ans : D

49. Which of the following is TRUE
1 Host variables are declared anywhere in the program
2 Host variables are declared in the DECLARE section
a Only 1 is TRUE
b Only 2 is TRUE
c Both 1 & 2are TRUE
d Both are FALSE

Ans : B

50. Which of the following is NOT VALID is PL/SQL
a Bool boolean;
b NUM1, NUM2 number;
c deptname dept.dname%type;
d date1 date := sysdate

Ans : B

51. Declare
fvar number := null; svar number := 5
Begin
goto >
if fvar is null then
>
svar := svar + 5
end if;
End;

What will be the value of svar after the execution ?

a Error
b 10
c 5
d None of the above

Ans : A

52. Which of the following is not correct about an Exception ?

a Raised automatically / Explicitly in response to an ORACLE_ERROR
b An exception will be raised when an error occurs in that block
c Process terminates after completion of error sequence.
d A Procedure or Sequence of statements may be processed.

Ans : C

53. Which of the following is not correct about User_Defined Exceptions ?

a Must be declared
b Must be raised explicitly
c Raised automatically in response to an Oracle error
d None of the above

Ans : C

54. A Stored Procedure is a
a Sequence of SQL or PL/SQL statements to perform specific function
b Stored in compiled form in the database
c Can be called from all client environmets
d All of the above

Ans : D

55. Which of the following statement is false
a Any procedure can raise an error and return an user message and error number
b Error number ranging from 20000 to 20999 are reserved for user defined messages
c Oracle checks Uniqueness of User defined errors
d Raise_Application_error is used for raising an user defined error.

Ans : C

56. Is it possible to open a cursor which is in a Package in another procedure ?

a Yes
b No

Ans : A

57. Is it possible to use Transactional control statements in Database Triggers?

a Yes
b No

Ans : B

58. Is it possible to Enable or Disable a Database trigger ?

a Yes
b No

Ans : A

59. PL/SQL supports datatype(s)
a Scalar datatype
b Composite datatype
c All of the above
d None of the above
Ans C

60. Find the ODD datatype out
a VARCHAR2
b RECORD
c BOOLEAN
d RAW

Ans : B

61. Which of the following is not correct about the |TABLE| datatype ?

a Can contain any no of columns
b Simulates a One-dimensional array of unlimited size
c Column datatype of any Scalar type
d None of the above

Ans : A

62. Find the ODD one out of the following
a OPEN
b CLOSE
c INSERT
d FETCH
Ans C

63. Which of the following is not correct about Cursor ?

a Cursor is a named Private SQL area
b Cursor holds temporary results
c Cursor is used for retrieving multiple rows
d SQL uses implicit Cursors to retrieve rows

Ans : B

64. Which of the following is NOT VALID in PL/SQL ?

a Select ? into
b Update
c Create
d Delete

Ans : C

65. What is the Result of the following ?VIK?||NULL||?RAM? ?

a Error
b VIK RAM
c VIKRAM
d NULL

Ans : C

66. Declare
a number := 5; b number := null; c number := 10;
Begin
if a > b AND a ( Select count(*) from Emp E2 where E1.SAL > E2.SAL ) will retrieve
a 3500,5000,2500
b 5000,2850
c 2850,5750
d 5000,5750

Ans : A

72. Is it possible to modify a Datatype of a column when column contains data ?

a Yes
b No
Ans B

73. Which of the following is not correct about a View ?

a To protect some of the columns of a table from other users
b Ocuupies data storage space
c To hide complexity of a query
d To hide complexity of a calculations

Ans : B

74. Which is not part of the Data Definiton Language ?

a CREATE
b ALTER
c ALTER SESSION

Ans : C

75. The Data Manipulation Language statements are
a INSERT
b UPDATE
c SELECT
d All of the above

Ans : D

76. EMPNO ENAME SAL
A822 RAMASWAMY 3500
A812 NARAYAN 5000
A973 UMESH
A500 BALAJI 5750
Using the above data
Select count(sal) from Emp will retrieve
a 1
b 0
c 3
d None of the above

Ans : C

77. If an UNIQUE KEY constraint on DATE column is created, will it accept the rows that are inserted with
SYSDATE ?

a Will
b Won?t

Ans : B

78. What are the different events in Triggers ?

a Define, Create
b Drop, Comment
c Insert, Update, Delete
d All of the above

Ans : C

79. What built-in subprogram is used to manipulate images in image items ?

a Zoom_out
b Zoom_in?
c Image_zoom
d Zoom_image

Ans : C

80. Can we pass RECORD GROUP between FORMS ?

a Yes
b No

Ans : A

81. SHOW_ALERT function returns
a Boolean
b Number
c Character
d None of the above

Ans : B

82. What SYSTEM VARIABLE is used to refer DATABASE TIME ?

a $$dbtime$$
b $$time$$
c $$datetime$$
d None of the above

Ans : A

83. :SYSTEM.EFFECTIVE.DATE varaible is
a Read only
b Read & Write
c Write only
d None of the above

Ans : C

84. How can you CALL Reports from Forms4.0 ?

a Run_Report built_in
b Call_Report built_in
c Run_Product built_in
d Call_Product built_in

Ans : C

85. When do you get a .PLL extension ?

a Save Library file
b Generate Library file
c Run Library file
d None of the above

Ans : A

86. What is built_in Subprogram ?

a Stored procedure & Function
b Collection of Subprogram
c Collection of Packages
d None of the above

Ans : D

87. GET_BLOCK property is a
a Restricted procedure
b Unrestricted procedure
c Library function
d None of the above

Ans : D

88. A CONTROL BLOCK can sometimes refer to a BASETABLE ?

a TRUE
b FALSE

Ans : B

89. What do you mean by CHECK BOX ?

a Two state control
b One state control
c Three state control
d none of the above

Ans : C - Please check the Correcness of this Answer ( The correct answeris 2 )

90. List of Values (LOV) supports
a Single column
b Multi column
c Single or Multi column
d None of the above

Ans : C

91. What is Library in Forms 4.0 ?

a Collection of External field
b Collection of built_in packages
c Collection of PL/SQl functions, procedures and packages
d Collection of PL/SQL procedures & triggers

Ans : C

92. Can we use a RESTRICTED packaged procedure in WHEN_TEXT_ITEM trigger ?

a Yes
b No

Ans : B

93. Can we use GO_BLOCK package in a PRE_TEXT_ITEM trigger ?

a Yes
b No

Ans : B

94. What type of file is used for porting Forms 4.5 applications to various platforms ?

a . FMB file
b . FMX file
c . FMT file
d . EXE file

Ans : C

95. What built_in procedure is used to get IMAGES in Forms 4.5 ?

a READ_IMAGE_FILE
b GET_IMAGE_FILE
c READ_FILE
d GET_FILE
Ans A

96. When a form is invoked with CALL_FORM does Oracle forms issues SAVEPOINT ?

a Yes
b No

Ans : A

97. Can we attach the same LOV to different fields in Design time ?

a Yes
b No

Ans : A

98. How do you pass values from one form to another form ?

a LOV
b Parameters
c Local variables
d None of the above

Ans : B

99. Can you copy the PROGRAM UNIT into an Object group ?

a Yes
b No

Ans : B

100. Can MULTIPLE DOCUMENT INTERFACE (MDI) be used in Forms 4.5 ?

a Yes
b No

Ans : A

101. When is a .FMB file extension is created in Forms 4.5 ?

a Generating form
b Executing form
c Save form
d Run form

Ans : C

102. What is a Built_in subprogram ?

a Library
b Stored procedure & Function
c Collection of Subprograms
d None of the above

Ans : D

103. What is a RADIO GROUP ?

a Mutually exclusive
b Select more than one column
c Above all TRUE
d Above all FALSE

Ans : A

104. Identify the Odd one of the following statements ?

a Poplist
b Tlist
c List of values
d Combo box

Ans : C

105. What is an ALERT ?

a Modeless window
b Modal window
c Both are TRUE
d None of the above

Ans : B

106. Can an Alert message be changed at runtime ?

a Yes
b No

Ans : A

107. Can we create an LOV without an RECORD GROUP ?

a Yes
b No

Ans : B

108. How many no of columns can a RECORD GROUP have ?

a 10
b 20
c 50
d None of the above
Ans D

109. Oracle precompiler translates the EMBEDDED SQL statemens into
a Oracle FORMS
b Oracle REPORTS
c Oracle LIBRARY
d None of the above

Ans : D

110. Kind of COMMENT statements placed within SQL statements ?

a Asterisk(*) in column ?

b ANSI SQL style statements(?)
c C-Style comments (/*??*/)
d All the above

Ans : D

111. What is the appropriate destination type to send the output to a
printer ?

a Screen
b Previewer
c Either of the above
d None of the above

Ans : D

112. What is TERM ?

a TERM is the terminal definition file that describes the terminal from which you are using R20RUN
( Reports run time )
b TERM is the terminal definition file that describes the terminal from which you are using R20DES
( Reports designer )
c There is no Parameter called TERM in Reports 2.0
d None of the above

Ans : A

113. If the maximum records retrieved property of a query is set to 10, then a summary value will
be calculated
a Only for 10 records
b For all the records retrieved
c For all therecords in the referenced table
d None of the above

Ans : A

114. With which function of a summary item in the COMPUTE AT optio required ?

a Sum
b Standard deviation
c Variance
d % of Total function

Ans : D

115. For a field in a repeating frame, can the source come from a column which does not exist in
the datagroup which forms the base of the frame ?

a Yes
b No

Ans : A

116. What are the different file extensions that are created by Oracle Reports ?

a . RDF file & .RPX file
b . RDX file & .RDF file
c . REP file & .RDF file
d None of the above

Ans : C

117. Is it possible to Disable the Parameter form while running the report?

a Yes
b No

Ans : A

118.What are the SQL clauses supported in the link property sheet ?

a WHERE & START WITH
b WHERE & HAVING
c START WITH & HAVING
d WHERE, START WITH & HAVING

Ans : D

119. What are the types of Calculated columns available ?

a Summary, Place holder & Procedure column
b Summary, Procedure & Formula columns
c Procedure, Formula & Place holder columns
d Summary, Formula & Place holder columns
Ans.: D

120. If two groups are not linked in the data model editor, what is the hierarchy between them?

a There is no hierarchy between unlinked groups
b The group that is right ranks higher than the group that is to theleft
c The group that is above or leftmost ranks higher than the group that is to right or below it
d None of the above

Ans : C

121. Sequence of events takes place while starting a Database is
a Database opened, File mounted, Instance started
b Instance started, Database mounted & Database opened
c Database opened, Instance started & file mounted
d Files mounted, Instance started & Database opened

Ans : B

122. SYSTEM TABLESPACE can be made off-line
a Yes
b No

Ans : B

123. ENQUEUE_RESOURCES parameter information is derived from
a PROCESS or DDL_LOCKS & DML_LOCKS
b LOG BUFFER
c DB_BLOCK_SIZE
d DB_BLOCK_BUFFERS

Ans : A

124. SMON process is used to write into LOG files
a TRUE
b FALSE

Ans : B

125. EXP command is used
a To take Backup of the Oracle Database
b To import data from the exported dump file
c To create Rollback segments
d None of the above

Ans : A

126. SNAPSHOTS cannot be refreshed automatically
a TRUE
b FALSE

Ans : B

127. The User can set Archive file name formats

a TRUE
b FALSE

Ans : A

128. The following parameters are optional in init.ora parameter file DB_BLOCK_SIZE, PROCESS

a TRUE
b FALSE

Ans : B
129. NOARCHIEVELOG parameter is used to enable the database in Archieve mode
a TRUE
b FALSE

Ans : B

130. Constraints cannot be exported through Export command?

a TRUE
b FALSE

Ans : B

131. It is very difficult to grant and manage common priveleges needed by
different groups of database users using roles
a TRUE
b FALSE

Ans : B

132. The status of the Rollback segment can be viewed through
a DBA_SEGMENTS
b DBA_ROLES
c DBA_FREE_SPACES
d DBA_ROLLBACK_SEG

Ans : D

133. Explicitly we can assign transaction to a rollback segment
a TRUE
b FALSE

Ans : A

134. What file is read by ODBC to load drivers ?

a ODBC.INI
b ODBC.DLL
c ODBCDRV.INI
d None of the above

Ans : A

Reviews and Comments


PMP, CAPM, PMI is a registered certification mark of the Project Management Institute, Inc

Copyright © www.techfaq360.com 2016


About US | Contact US | Privacy Policy | Terms and Conditions  | Website disclaimer  | Cancellation and Refund Policy  | Shipping & Delivery Policy